Savjetovalište

Savjetovanje je proces koji nam pomaže da se nosimo sa svakodnevnim problemima, da prihvaćamo nove životne izazove, da se razvijamo u nošenju sa zahtjevima života.
Savjetodavni rad podrazumijeva da će se promijeniti kvaliteta odnosa u porodici, boljim poznavanjem sebe, suočavanjem s vlastitim sposobnostima, stavovima, ograničenjima i interesima, načinom komunikacije, boljim upoznavanjem svog odnosa s djetetom uz podučavanje o efikasnim pristupima djetetu.
Savjetovanje roditelja i djece s teškoćama u razvoju može imati različite funkcije:
– PROMJENE: Dovodi do promjene perspektive i usmjeravanja prema novim i dubljim nivoima razumijevanja situacije koju doživljavaju kao problem.
– PREVENCIJE: Podrazumijeva bolje nošenje sa životnim promjenama i situacijama koje zahtijevaju dodatnu adaptaciju, npr. polazak djeteta u vrtić, školu, odvajanje od porodice.
– POBOLJŠANJA: Do kojeg dolazi u toku savjetovanja. Provođenje savjetovanja pokušava roditelje i djecu teškoćama u razvoju usmjeriti ka novim i dubljim nivoima razumijevanja problema, uzimajući u obzir njihove snage i razvijajući nove strategije u nošenju s teškim situacijama.

Autizam – Priručnik
Early Childhood Intervention
Proučavanje učenika s autizmom
Kartice za učenje