Методе и технике

Технике које користимо у раду усмерене су на бихејвиоралне, развојне и васпитне циљеве. Најзаступљенији је бихејвиорални приступ, али с обзиром на сложеност поремећаја из аутистичног спектра, за свако дете користимо индивидуални приступ.

НОВО У НАШЕМ ЦЕНТРУ – АДОС-2!

Први ми у РС доносимо златни стандард за дијагностику поремећаја из аутистичног спектра.Ако Ви или стручњаци који раде са Вашим дететом сумњате да Ваше дете показује потешкоће на спектру аутизма, не морате да идете на тестирање у суседне земље, од сада то можете да урадите и овде. Опсервацијски протокол за дијагнозу аутизма (АДОС-2) је стандардизовани и полуструктурирани протокол који представља „златни стандард“ у свету за дијагностику деце за које се сумња да имају поремећај из спектра аутизма. Укључује процену комуникације, друштвене интеракције, игру/маштовиту употребу материјала и понављања понашања појединаца. Састоји се од коришћења планираних друштвених активности. Ове активности стварају ситуације у којима се очекује појава одређених друштвених интеракција, комуникације и посебних начина понашања, који могу јасно идентификовати да ли дете има елементе који указују на поремећај аутистичног спектра или не.

Амела Сивро, магистар психологије

Овлашћени АДОС дијагностичар

ТЕСТ ПСП-1

Тест - ПСП-1 (Поремећај аудиторне обраде - 1) аутора проф. др Младена Хеђевера је намењен за
испитивање и откривање поремећаја слушне обраде (ПСД) и стандардизован је за узраст од 5,5 до 11,5 година. Предвиђено трајање теста је 30 минута. Тест се састоји од четири подтеста: тест филтрираног говора, тест говора у буци, тест дихотичне речи и тест дихотичне реченице.  
Тест - ПСП-1 (Аудитори Процессинг Дисордер - 1) аутора проф. др Младена Хеђевера намењен је испитивању и откривању поремећаја слушне обраде (ПСД) и стандардизован је за узраст од 5,5 до 11,5 година.
Предвиђено трајање теста је 30 минута.Тест се састоји од четири подтеста: Тест филтрираног говора, Тест говора у буци, Тест дихотичне речи и Тест дихотичне реченице.Тест – ПСП-1 је тренутно први и једини тест који омогућава откривање и дијагностика слушних поремећаја.обрада. Намењен је логопедима и аудио рехабилитаторима (Хеђевер, 2011). У прва три теста коришћене су само једносложне речи које су познате узрасту деце (предшколска и основна школа) и идентичне су на различитим језицима (хрватском, српском, босанском и црногорском). Овај избор речи и реченица направљен је са циљем да се овај тест примени и оцени код деце чији је матерњи језик један од наведених.
Ова група тестова заснована је на једноставном понављању датих стимулуса (речи или реченица) и од испитаника се не тражи да разуме задатке семантички или њихову фонетско/фонолошку дистинкцију. Од детета се не тражи да препозна речи или њихово значење, нити да може да закључи да ли је нешто што је речено било исто или другачије. Стога се може рећи да ови тестови испитују примарну перцепцију и слушну обраду на „предкогнитивном" нивоу.Тест филтрираних речи намењен је процени способности препознавања речи смањене разумљивости, односно способности разумевања искривљеног говора. Тест се спроводи тако што се субјекту моноално представља серија филтрираних речи (нископропусни филтер са граничном фреквенцијом од 1 кХз и нагибом пригушења од 32 дБ/окт.). Тест се спроводи за свако уво посебно, а састоји се од две листе које садрже 17 фонолошки и фреквенцијски уједначених речи за оба уха. Ова врста теста се сматра једном од најстаријих метода за испитивање слушне обраде. Тестом говора у буци испитује се способност детета да препозна речи и говор у тешким условима слушања, па се као стимуланс користе речи представљене са позадинском буком, односно људским жамором велике групе људи. Такође је представљен монографски и састоји се од две листе које садрже 14 фонолошки и фреквентно уједначених речи. Слабији резултати постигнути на овом тесту могу указивати на спорије сазревање слушног система, али и на друге неслушне потешкоће. Деца са овим тешкоћама теже разумеју говор у бучним срединама и у просторијама са појачаним одјеком (реверберацијом), а то је управо врло честа појава у школским учионицама. Тест дихотичне речи користи се за процену функција неуролошких веза слушног система, односно може се користити за процену степена сазревања, доминације уха и може указивати на оштећење слушних путева у централном нервном систему. Оштећена интеракција између два уха је откривена као важна компонента ПСП-а.
Такви ставови се заснивају углавном на студијама дихотичног слушања – стимулус различитих акустичних сигнала се представља на оба уха (Кеитх, 2009). Тест се спроводи тако да се две различите речи истовремено представљају бинаурално. Од субјекта се тражи да понови реч коју је чуо на једно уво, а затим реч коју је чуо на друго уво. У другом делу теста, од испитаника се тражи да промени редослед администрације одговоре (сада мора прво да понови реч из левог уха па из десног ува).Тест се састоји од 15 парова речи за свако уво које су једнаке по временском трајању и почетку репродукције. Слабији резултати на овом тесту могу указивати на одложен развој и сазревање централног нервног система, неуролошке поремећаје, па чак и оштећења слушних путева у централном нервном систему. Абнормални резултати на овом тесту указују на широк спектар потешкоћа као што су поремећаји слушне обраде, језичке тешкоће, тешкоће у учењу и дислексија.Тест дихотичне реченице испитује способност усмеравања слушне пажње на једно уво док се истовремено игнорише слушни стимулус у другом уху. Тест се спроводи на начин да се бинаурално приказују две различите реченице, а од испитаника се тражи да понови само једну реченицу коју је чуо на задато уво. Тест се састоји од 10 парова реченица за свако уво које су временски избалансиране трајање и почетак размножавања (Хеђевер, 2011).

ЕЕГ АПАРАТ

Центар за специјалистичке социјалне услуге „За мајку и дете“ постао је богатији за још један значајан апарат у дијагностичком процесу. Да бисмо разумели улогу и значај ове дијагностичке методе, у наставку ћемо одговорити на кључна питања везана за ову дијагностичку методу.
Шта је ЕЕГ? ЕЕГ - Електроенцефалографија је најчешће коришћена дијагностичка метода у неурологији због своје вредности у дијагностици, јер открива абнормалности мождане активности, а поред тога је безопасна, безболна, једноставна и релативно јефтина, без опасности од зрачења или других последица. . Има бројне клиничке и истраживачке индикације. ЕЕГ се првенствено користи за дијагностиковање епилепсије, разликовање епилептичких од неепилептичких напада и дијагностику одређених епилептичких синдрома, што му даје основни клинички значај.
Када се ради ЕЕГ? Лекар ће Вас упутити да снимите ЕЕГ, ако се жалите на било коју од горе наведених сметњи и у случају следећих болести:
-енцефалитис;
- васкуларно оштећење мозга;
- интоксикација;
- краниоцеребралне повреде;
- туморски процеси у мозгу;
-дегенеративне болести мозга.
ЕЕГ процедура је такође обавезна у случајевима када:
- имате главобољу;
- имате проблема са спавањем;
-пати од несанице;
- изгубили сте свест;
- имате епилепсију;
- имате вртоглавицу;
- нисте сигурни када ходате;
- имали сте ударац у главу (саобраћајна незгода, ударац...) са или без
губитак свести;
- теже је снаћи се у свемиру - мање се сећате.
Многе мождане болести могу се дијагностиковати анализом таласа мождане активности. Како да се припремим за ЕЕГ?
-Узмите лагани оброк непосредно пре снимања.
-Ваша коса треба да буде чиста за снимање, па је препоручљиво да је оперете дан пре или на дан теста (не користите производе који замашћују косу, попут балзама или гела).
-Избегавајте да пијете напитке са кофеином јер могу утицати на резултате теста. Узмите своју редовну терапију, осим ако ваш лекар не инсистира да прескочите одређене лекове пре овог теста.
Како се изводи ЕЕГ?
ЕЕГ снимање је потпуно безболно.
-Снимање се врши постављањем посебне капице на којој се налазе електроде.
- Снимање се изводи у лежећем или седећем положају са затвореним очима, у положају који је вама удобан. Током снимања, можда ћете морати да отворите или затворите очи или да дубоко удахнете. На крају снимка користи се трепћуће светло.
Као део теста за епилепсију, неки лекови се понекад дају током или пре снимања како би се утврдиле промене у електричној активности мозга када се ови лекови користе.

ФОРБРАИН АПАРАТУС

ФОРБРАИН утиче не само на побољшање квалитета вашег гласа, већ и на способност да пажљиво слушате и комуницирате. Неопходно је да га користите само 15 минута дневно и видећете значајне промене у области говора, пажње, концентрације, учења...
Свакодневна употреба ФОРБРАИН-а подржава побољшану меморију.
Рани узраст – за тешкоће у изговору и говору;
Деца 5-15 година - 15 минута дневно;
Тинејџери и одрасли – 20 минута дневно;
Старије особе - 30 минута дневно;
Можете користити ФОРБРАИН као комплементарни инструмент за терапеутску, наставну или образовну подршку.
Динамички филтер - појачава специфичне говорне фреквенције и стално изненађује мозак да повећа меморију, пажњу и сензорну обраду;
Аудитивна повратна спрега - ФОРБРАИН исправља начин на који чујете сопствени глас и доводи до боље продукције говора и повећаног самопоуздања.
ФОРБРАИН може побољшати не само слушну вербалну меморију већ и унутрашњи говор и вербалну течност. Доследна употреба ФОРБРАИН-а побољшава фокус тако да можете боље да се концентришете током дана и кроз задатке и активности. ФОРБРАИН делује директно на ваш нервни систем
фокусирањем пажње и повећава самопоуздање и мотивише вас да предузмете акцију и успете.

КСАФА-ИН АПАРАТ

Костићев селективни слушни филтер појачавач убрзано развија све говорно-језичке структуре и постиже ниво развијености структуре који одговара старосним нормама детета. Овај уређај је намењен за рану хабилитацију говора и језика и посебно је користан у раду са децом са различитим сметњама у развоју.
степена оштећења слуха, деце са неразвијеном вербалном комуникацијом и патолошким обрасцима говорне комуникације.
Ксафа-м спарат подстиче развој слушне пажње, развој прецизне слушне перцепције и слушне дискриминације сличних фонема, рад на правилној артикулацији, успостављање правилне слушне повратне спреге, побољшање концентрације, развој слушне меморије, мотивације за говор, правилно дисање. , правилно постављање гласа, успостављање адекватних вербалних формулација, развијање адекватног емоционалног изражавања у вербалној комуникацији, које су неопходне за развој течног и граматички исправног говора. Поред наведеног, апарат се користи и у лечењу дислексије и дисграфије, као и код деце која имају проблема са савладавањем школског градива. Поред деце, уређај се користи и код одраслих са различитим врстама патологије слуха и говора. Уређај се користи у дијагностичке и терапеутске сврхе.

БЕХРИНГЕР АПАРАТ

Бехрингер апарат је логопедски инструмент, намењен за слушање и говор, који у основи користи дигиталну обраду сигнала. Дигитална обрада сигнала (ДСП) или дигитална обрада сигнала постала је стандард у рехабилитацији слушних и говорно-језичних поремећаја. Дигитални логопедски сет посебно је интересантан за децу предшколског узраста, јер им стављање слушалица на уши и држање микрофона пружа обиље могућности да терапију учине забавном. Дигитални логопедски сет се често користи у логопедском третману и може се рећи да је постао део стандардне опреме коју користи сваки логопед. Нашао је примену у терапији поремећаја гласа, поремећаја изговора (корекција дислалије и дизартрије), поремећаја течности говора, оштећења слуха (постоје 4 програма која се користе у већини слушних апарата) и кохлеарних имплантата, поремећаја слушне обраде, развојног језика поремећаји, поремећаји читања или поремећаји пажње (појачана пажња и усмереност на сопствени говор). Користи се и у групном раду и за вокалне и ритмичке вежбе, јер се сви додатни извори звука који се репродукују преко звучника или слушалица могу лако повезати на логопедски сет.

ИГРАЈ ПАЖЊА

Плаи пажња је компјутерски програм који садржи различите игре, и користи мождане таласе који покрећу игру. Састоји се од пет игара које имају за циљ побољшање пажње, визуелно праћење жељеног објекта, процес разликовања важних и небитних стимулуса и побољшање краткорочног памћења. Плаи пажња је водећа технологија у образовним, когнитивним и бихевиоралним интервенцијама за децу са тешкоћама у учењу и развоју као што су АДХД, дислексија, дискалкулија, дисграфија, первазивни развојни поремећаји
поремећаји, деца са благом и умереном менталном ретардацијом. Тренутно је водећи систем учења кроз који се на неинвазиван начин тренирају когнитивне способности код деце и особа са различитим неуродиверзитетима.
Коришћењем овог уређаја значајно доприносимо побољшању квалитета развоја деце различитог узраста. Немогућност извршавања задатака, недовољно очекивани квалитети будности, селективности, фокуса, будности и
упорност пажње, лоша организација свакодневних животних активности најчешћи су пратећи проблеми деце током целог живота, почев од млађег узраста до одраслог доба. Употреба уређаја за пажњу Плаи олакшава игнорисање ометајућих стимуланса током лечења, учења и рада,
побољшава фокус на битно, развија вештине памћења и организовања дневних активности, омогућава детету да самостално започне активност и заврши започето, побољшава квалитет координације око-рука, што значајно
доприносе развоју графомоторике. Унапређење наведених области развоја директно повећава успешност лечења, успеха у школи, а касније и на радним местима наших корисника.

ИНТЕРАЦТИВЕ ПАНЕЛ

Интерактивна табла је конструисана са циљем да унапреди свеукупни развој детета, кроз занимљив визуелни и слушни материјал деца уче академске вештине: читање, писање, категорије, именовање, бројеви... Кроз досадашње коришћење интерактивне табле, доказано је да су деца развила бољу слушну и визуелну пажњу и обновила или научила да брже обављају свакодневне активности.

ЛОГОПЕЈСКЕ СОНДЕ

Томатисова метода утиче на пластичност неуронских кола укључених у декодирање и анализу звукова, као и оних укључених у психомоторни развој, равнотежу и координацију. Метода Томатис може помоћи деци да развију компензационе стратегије за решавање и управљање њиховим тешкоћама у учењу и језичким поремећајима.Томатис ће истовремено деловати на три функције уха како би регулисао слушну обраду и омогућио деци да повећају свој потенцијал учења. Након завршених циклуса слушања, приметићемо побољшања на различитим нивоима:
– боља пажња, разумевање инструкција и памћење;
– бољи фокус, задржавање пажње на задатку, мање ометања и мање замора;
- боља усмена комуникација и веће интересовање за разговор;
– већа укљученост у свакодневни живот;
– лакше читање;
– боље самопоуздање;

ЗВУЧНО

Шта је програм СОУНДСОРИ и коме је намењен?

СОУНДСОРИ је посебно дизајниран систем који користи мулти-сензорни приступ који комбинује звук и покрет да би истовремено стимулисао слушни и вестибуларни систем. Такав интегративни метод стимулација пружа јединствен приступ сензорној обради, емоционалној регулацији и развоју когнитивних вештина.У било ком узрасту, мозак је подложан променама и способан је да створи нове везе путем специфичних стимуланса који се понављају. Програм СОУНДСОРИ је дизајниран да задржи пажњу мозга и да омогућавају интензивну мултисензорну стимулацију. Овакав програм помаже мозгу да се реорганизује формирањем нових веза.
Дисање, говор, кретање, читање, спавање, као и многе друге функције подређене су ритму. Реакција на ритам нам делује као једноставно понашање, а заправо је повезана са многим важним функцијама
мозга, укључујући и интегрисаност у времену, што игра важну улогу у ефикасној координацији менталних и физичких активности.Пљескање рукама у ритму неке музике изгледа једноставно, али укључује веома сложене когнитивне функције. Без обзира да ли плешемо или само тапкамо ногама у ритму музике, можемо осетити како музика утиче на наше покрете. Звуке осећамо као доживљај кретања, баш као да се сами крећемо. Музика може да утиче на држање, равнотежу и координацију јер су слушне и вестибуларне функције уха. Повезан. Другим речима, музика може утицати на везу између слушног и вестибуларног система и утицати на мождане функције и организацију тела. Музика у програму СОУНДСОРИ је посебно одабран и обрађен да нагласи ритам који је довољно лак и једноставан да га мозак адекватно перципира, али који је такође снажан и интензиван да стимулише пажњу. Дужина сваке песме је одређена тако да се мозак навикне на ритам, али да се избегне процес навикавања. Правилна обрада сензорних информација нам омогућава да предвидимо, али и да прихватимо сталне промене у информацијама које долазе из нашег окружења. СОУНДСОРИ преноси музику са наглим променама тонски контрасти, који подстичу интеграцију ритма музике. Ритам музике учи мозак како да обрађује информације. Да би правилно обрадио информације, мозак мора бити у стању да прими одређени стимулус предвидети, интегрисати и реаговати на то адекватно и на време. Ако желите да попијете шољу вреле воде, урадићете то веома пажљиво, јер ће мозак обрадити информацију и предвидети да је потенцијално опасна ситуација у којој можете да се опечете, а на основу тога ће организовати и прилагодити кретање. Уз музику, мозак активно гради антиципацију мелодије кроз разумевање ритма и темпа. Када његова предвиђања су потврђена, осећамо се задовољно и самопоуздано, а мозак побољшава своју способност да остане фокусиран и развије организационе вештине. Ако мозак нема довољно времена да направи адекватно предвиђање или када је сензорни стимуланс превише сложен, долази до конфузије и дезорганизације. Када музика не може да изазове осећај ритма, препознаће се као непријатна бука. СОУНДСОРИ користи стимулацију кроз музику и ритам и тако учи мозак да предвиди звучне контрасте и тако ствара задовољство и самопоуздање.
СОУНДСОРИ користи две различите врсте обраде звука, ваздушну и коштану, како би стимулисао мозак на најбољи могући начин. Ова два система обрађују информације на различите начине и тако се међусобно допуњују други.
Програм СОУНДСОРИ обухвата серију од 50 специјално осмишљених вежби које утичу на јачање неуронских мрежа у мозгу и повећавају њихову ефикасност. Ритмичке вежбе су посебно дизајниране да се фокусирају на три важна аспекта:
- соматски покрети: помажу интеграцију примитивних рефлекса кроз серију вежби које се понављају
- контрола времена и ритма: извођење специфичних вежби уз постепену промену ритма њихов учинак
- равнотежа и просторно резоновање: уско су повезани са развојем свести о сопственом телу и координација. Вежбе су организоване кроз понављање покрета од једноставних ка сложеним.
Програм је осмишљен да буде безбедан, ефикасан и може помоћи свима, и деци и одраслима одрасли, али углавном особе са аутизмом и сметњама у развоју, сензорним и слушним поремећајима обрада, кашњење у моторичком развоју, особе које имају проблема са равнотежом и координацијом,

АДД и АДХД.

Програм СОУНДСОРИ помаже код:
– вештине мерења времена и редоследа
- планирање релија и мотора,
– перцепција и навигација у простору,
– способност да прати упутства,
- читање и писање пажњу и фокус.

ПРИМЕЊЕНА АНАЛИЗА ПОНАШАЊА

(ПРИМЕЊЕНА АНАЛИЗА ПОНАШАЊА – АБА)

АБА се заснива на принципима који објашњавају како се учење дешава. Позитивно појачање је један такав принцип.
Када након понашања следи награда, већа је вероватноћа да ће се понашање поновити. Кроз деценије истраживања, област анализе понашања развила је многе технике за повећање пожељног понашања и смањење непожељних понашања која ометају учење.
Користимо ДТТ да подучавамо појединачне вештине једну по једну користећи неколико поновљених упутстава за подуставу. 

ТОМАТИС

Томатисова метода утиче на пластичност неуронских кола укључених у декодирање и анализу звукова, као и оних укључених у психомоторни развој, равнотежу и координацију. Метода Томатис може помоћи деци да развију компензационе стратегије за решавање и управљање њиховим тешкоћама у учењу и језичким поремећајима.
Томатис ће истовремено деловати на три функције уха како би регулисао слушну обраду и омогућио деци да повећају свој потенцијал учења. Након завршених циклуса слушања, приметићемо побољшања на различитим нивоима:
– боља пажња, разумевање инструкција и памћење;
– бољи фокус, задржавање пажње на задатку, мање ометања и мање замора;
- боља усмена комуникација и веће интересовање за разговор;
– већа укљученост у свакодневни живот;
– лакше читање;
– боље самопоуздање;

ДИР/ФЛООРТИМЕ

Флоор-тиме је интензивни програм интервенције заснован на профилу детета, који је развио МД.
Станлеи И. Греенспан. Разликује се од других раних интервенција које се не баве основним проблемима или пуним спектром вештина које деца треба да овладају. Важност Флоор Тиме је у приступу који се фокусира на
јединствене карактеристике сваког детета, укључујући начин на који обрађује информације, ниво развоја и динамичне односе са родитељима, што заједно представља тзв. профил детета. Приступ Флоор Тиме се заснива на следећим подешавањима:
– Односи и емоције су срж учења;
- Свако дете је другачије и зато га треба другачије третирати и подстицати;
– Свако дете је способно да расте и напредује;
– Родитељи и васпитачи треба да имају активну и виталну улогу у процесу развоја детета;
– Родитељи, цела породица, васпитачи, терапеути и васпитачи треба да буду укључени у свеобухватан терапијски програм;

ПОДУЧАВАЈУ – (ЛЕЧЕЊЕ И ЕДУКАЦИЈА АУТИСТИЧНИХ
И ХЕНДИКИПОВАНА КОМУНИКАЦИЈА
ДЕЦА)

Карактеристика ТЕАЦЦХ-а је заснована на цртежима, сликама, фотографијама, визуелизацији стварности, што омогућава детету да предвиди и разуме шта долази и шта се дешава и развија. Главне одреднице ТЕАЦЦХ-а су структура простора, времена, материјала и активности и обухвата: - учионице за млађе ученике (место за индивидуални рад, наставу, место за самосталан рад, место за развијање вештина бриге о себи, место за групни рад, место за игру, место за одмор). – учионице за старије ученике (место за радне активности, кухиња као вежба и место за одмор).

 

У раду је важна индивидуализација (програм, распоред задатака, организација простора, провођење слободног времена), функционалност стицања знања (потребе и околности у којима дете живи), подржана комуникација (слике, фотографије, симболични гестови, писани знаци). , картице, комуникационе табле).

 

УниверзитетУЧЕЊЕ СОЦИЈАЛНИХ ВЕШТИНА

Учење социјалних вештина је психотерапеутска техника чији је циљ да помогне људима да унапреде своје социјалне вештине и тако постану социјално компетентнији. Обука социјалних вештина је претежно бихејвиорална терапија, али се когнитивни приступ такође може користити у неким ситуацијама да би се побољшао ефекат ТСВ-а. Овај психотерапијски приступ се може применити појединачно или у групама до троје деце.

ПЕЦС

ПЕЦС користи слике како би помогао у развоју раних изражајних комуникацијских вештина и фокусира се на комуникацију која је мотивациона и важна за појединца. ПЕЦС учи људе како да започну спонтану комуникацију и погодан је за људе свих узраста и различитих тешкоћа у учењу. Може се користити у свим ситуацијама, а укључује јасан програм у 6 корака – почиње применом појединачних слика у комуникацији, затим се учи разликовање различитих слика и конструисање све сложенијих „реченица“.

ТРЕНИНГ СЛУШАЊА

Комплет за обуку слушања састоји се од 4 аудио ЦД-а, сликовнице и листова за одговоре.
Погодан је за сву децу предшколског и нижег школског узраста, а може се користити као вид едукативне игре или забаве, али и као помоћно средство у рехабилитацији. Аудитивни тренинг је посебно погодан за децу која имају оштећење слуха (и са класичним слушним апаратом - и
са кохлеарним имплантом), деца која имају лош фонемски слух или потешкоће у слушној перцепцији. Аудитивни тренинг је такође користан за сву децу са сметњама у развоју. Комплет садржи укупно 96 различитих звукова са одговарајућим илустрацијама у сликовници. Постоје звуци
добро снимљени и деци препознатљиви (звуци животиња, возила, музичких инструмената, звуци у природи, у стану, на улици и сл.). Сваки звук траје отприлике 10 секунди.
Задатак је да дете препозна звук и покаже слику везану за тај звук. Звуци нису распоређени према редоследу слика у сликовници, већ је њихов распоред насумичан
избор. Тиме се избегава могућност да дете „погоди” тачне одговоре ако једноставно прати редослед слика.

 

Већина ЦД плејера има опцију да изабере насумични („насумични“) редослед репродукције, где ће се звуци репродуковати насумичним редоследом који није

унапред одређено. Наравно, сваки терапеут или родитељ може да унесе додатну креативност у овај аудиторни тренинг (нпр. сваки звук може бити подстицај да се исприча прича о њему, постави питање итд.).

Звук са ЦД-а се може пуштати на било ком ЦД-плејеру, преносивом "дисцману" или на рачунару (користећи стандардни виндовс медиа плејер или било који други рачунарски програм за репродукцију звука). Без обзира на уређај са којег долази звук

репродукује, потребно је водити рачуна о квалитетним звучницима за репродукцију (како би звуци били заиста аутентични и природни). Ако радите са децом која носе слушне апарате, онда звукове треба пуштати на већој јачини или преко слушних апарата и слушалица које

се користе у рехабилитацији, као што је Дигитални логопедски сет.

srСрпски