April 10, 2022 by admin 0 Comments

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA GRAĐANA CENTAR ZA EDUKACIJU ’’TVOJA RIJEČ’’

POVODOM SVJETSKOG DANA OSOBA SA AUTIZMOM

AKTIVNOSTI UDRUŽENJA GRAĐANA CENTAR ZA EDUKACIJU ’’TVOJA RIJEČ’’

POVODOM SVJETSKOG DANA OSOBA SA AUTIZMOM

Tim Udruženja građana Centar za edukaciju ’’Tvoja riječ’’, uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u aprilu 2022. godine organizovao je dvanaestu godinu za redom aktivnosti posvećene Svjetskom danu osoba sa autizmom. Prethodne dvije godine zbog epidemiološke situacije, aktivnosti i sam koncert je realizovan online putem. Ove godine sama epidemiološka situacija nam je omogućila da organizujemo i realizujemo dva značajna događaja, koja će umnogome poboljšati kvalitet života osoba sa pervazivnim razvojnim poremećajima.
Humanitarni koncert ’’Autizam govori srcem’’ realizovan je 02.04.2022. godine u Domu
omladine. Koncert se sastojao iz dva dijela. Prvi dio sa početkom od 17:30h i drugi dio sa početkom od 19:00 h. Mališani predškolskih ustanova, osnovnih škola, kudova i plesnih klubova upriličili su svojim tačkama adekvatan program koncerta, povodom Svjetskog dana osoba sa autizmom. Neki od učesnika bili su Osnovna škola ’’Dositej Obradović’’, ’’Jovan Cvijić’’ ’’Ivo Andrić’’, Kud ’’Veselin Masleša’’, Prva baletska škola, Allegro baletski studio, plesni klup ’’Gema’’, Dječiji hor ’’Vrapčići’’ , Ciciban klub, Daun sindrom Centar i mnogi
drugi. Veliki broj mališana, širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, nisu bili u
mogućnosti da dođu, ali su i oni poslali poruke ljubavi i podrške svojim vršnjacima sa
pervazivnim razvojnim poremećajima, koje smo takođe objavili na našem zvaničnom youtube kanalu.
Humanitarnim koncertom ’’Autizam govori srcem’’ dvanaestu godinu za redom, uz pomoćnaših saradnika, partnera i mališana, poslali smo poruke podrške i prijateljstva svim osobamai djeci sa dijagnozom pervazivnog razvojnog poremećaja. Ovom, već tradicionalnom manifestacijom, dugi niz godina podižemo svijest populacije o tome da autizam ne znači biti sam i zalažemo se za potpunu inkluziju djece i omladine sa autizmom u sve sfere našeg
društva.
Donatorsko veče pod nazivom ’’Notama do snova’’ realizovali smo 05.04.2022. godine u koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20:00 h. Donatorsko veče ’’Notama do snova’’ uljepšali su zvukovi Palladio gudačkog kvarteta. Naš san je da sve osobe kod kojih se ustanovi bilo kakvo kašnjenje u razvoju, dobiju priliku za pravovremenu i kvalitetnu dijagnostiku, kao i da se na vrijeme uključe u adekvatan sistem podrške. Samim tim, donatorskom večeri planirali smo završiti našu trogodišnju akciju prikupljanja sredstava za nabavku EEG aparata i omogućiti svoj djeci i svim osobama da dobiju kvalitetnu dijagnostiku, habilitacioni i rehabilitacioni postupak na jednom mjestu. EEG je najčešće upotrebljavana dijagnostička metoda, zbog svoje vrijednosti u dijagnostici, jer detektuje abnormalnosti moždane aktivnosti, a pored toga je i bezopasan, jednostavan i bezbolan metod.
Primarno EEG metoda se koristi za dijagnostikovanje epilepsije i pojedinih epileptičkih
sindroma. Način primjene je taj da se pacijentu postave elektrode na glavu u vidu kape, kojom su vezani za elektroencefalograf, koji vrši obradu signala ondosno valova poglavine pacijenta.
Tojekom snimanja primenjuje se svjetlosna stimulacija očiju (tzv. fotostimulacija) različitim frekvencama, kao i duboko disanje (tzv. hiperventilacija) u trajanju od 5 minuta.

Zahvaljujemo se instituciji Banskog dvora koja nam je ustupila prostor, takođe posebnu
zahvalnost dugujemo doktorici i humanisti Snežani Kutlešić, koja je naš dugogodišnji
saradnik u borbi za potpunu inkluziju djece, omladine i osoba u sve sfere društva. Na
donatorskoj večeri imali smo čast da doktoricu Snećanu Kutlešić imenujemo počasnim
članom Udruženja. Takođe, zahvaljujemo se svim medijskim kućama koje su ispratile naše aktivnosti, svim saradnicima, partnerima i učesnicima, koji su zajedno sa nama obojili mjesec april u plavu boju.
Humanitarni broj 1415 je aktivan do kraja mjeseca aprila. Pozovite 1415 i pomozite nam da zajedničkim snagama ostvarimo naše snove i vratimo roditeljima, djeci i osobama sa poteškoćama u razvoju osmijeh na lice.

Share-alt Share on facebook Share on twitter Share on linkedin Viber Facebook-messenger Share on whatsapp